Mazurek Wielkanocny

Większość ciast pieczonych na szczególne okazje jest bardzo pracochłonna.
Wielkanocny mazurek wyróżnia się spośród nich prostotą wykonania i o dziwo - przynajmniej u nas, zawsze znika jako pierwszy, mimo że nie wygląda na stole tak ładnie jak zawijane makowce, lukrowane baby, czy puszysty sernik :)

Poniżej najprostszy przepis oraz foto naszego tegorocznego mazurka :)

Mazurek Wielkanocny

1,5 szklanki mąki krupczatki
150g masła
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180stopni.
Ciasto rozwałkować, uformować w jeden większy lub dwa mniejsze prostokąty, lub inny dowolny kształt i piec ok. 25minut.
Po wystudzeniu wypieczony blat udekorować rozpuszczoną czekoladą i bakaliami.

Smacznego :)

Ala.

Komentarze